Za vas redno spremljamo pravne in davčne novosti, ki jih mesečno objavljamo v našem glasilu Pravni UTRIP, kot tudi v drugih publikacijah. Starejše objave pa lahko preverite tako, da kliknete na povezavo Publikacije.

marec 2020

Gostinstvo in turizem: Z marcem 2020 višje plače in regres za letni dopust

Aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije prinaša višje zneske najnižjih osnovnih plač ter višji regres.
PREBERI VEČ

Zadržano izvrševanje zakona, ki ureja pravice razlaščenih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank

19. 12. 2019 je v veljavo stopil (dolgo pričakovani) Zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Ustavno sodišče Republike Slovenije je 5. 3. 2020 izvrševanje zakona začasno zadržalo, in sicer do dokončne odločitve o ustavnosti omenjenega zakona.

PREBERI VEČ

Kdaj lahko delodajalec od delavca zahteva podatek o izbranem osebnem zdravniku delavca?

Delodajalec po večini ni seznanjen, kdo je osebni zdravnik delavca, dokler delavec prvič ne dostavi bolniškega lista. Ali lahko delodajalec od delavca podatek, kdo je njegov osebni zdravnik, zahteva že ob zaposlitvi?
PREBERI VEČ

Nova pravila izdajanja vizumov

2. 2. 2020 je začela veljati sprememba Vizumskega zakonika, ki vpliva na nekatera pravila izdajanja schengenskih vizumov za kratkotrajno prebivanje – postopek pridobitve tovrstnih vizumov je po novem olajšan.

PREBERI VEČ