Za vas redno spremljamo pravne in davčne novosti, ki jih mesečno objavljamo v našem glasilu Pravni UTRIP, kot tudi v drugih publikacijah.

julij 2018

Dragi bralci,

pred vami je julijska številka Pravnega UTRIPA, ki naj vas pospremi v čas dopustov. Tudi mi se s to številko odpravljamo na počitnice in se z novicami s področja prava in davkov spet vračamo septembra.

Želimo vam prijetno branje in lepe poletne dni.

Ekipa Odvetniške pisarne Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc d.o.o.

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbi o posojilih v švicarskih frankih

Vrhovno sodišče je odločilo, da sklenitev kreditne pogodbe v švicarskih frankih ni nasprotovala prisilnim predpisom, da podlaga posla ni nedopustna ter da ni šlo za oderuški posel.

PREBERI VEČ

Facebook in skrbniki strani oboževalcev so skupni upravljavci osebnih podatkov

Tako Facebook kot skrbnik strani oboževalcev na Facebook platformi se štejeta za skupna upravljavca osebnih podatkov, kar pomeni, da morata oba spoštovati določbo 26. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov (General Data Protection Rule – GDPR).

PREBERI VEČ

Obeta se nova zaščita žvižgačev na ravni EU

Po več škandalih (Cambridge Analytica, Dieselgate ipd.), kjer so pomembno vlogo pri razkrivanju nepravilnosti in nezakonitih ravnanj igrali ravno žvižgači, Evropska komisija s podajo predloga za zaščito žvižgačev na ravni EU stremi k njihovemu varnejšemu statusu in obenem zagotovitvi učinkovitejšega delovanja enotnega trga.
PREBERI VEČ

Poletje prinaša večje obveznosti za ponudnike turističnih potovanj

Od 1. julija 2018 se uporablja spremenjeni Zakon o varstvu potrošnikov, ki prinaša novosti na področju organizacije in prodaje turističnih potovanj ter večje obveznosti za ponudnike turističnih potovanj.

PREBERI VEČ

Ustavno sodišče razveljavilo del Zakona o sodnih taksah

Ustavno sodišče je razveljavilo določbo Zakona o sodnih taksah v delu, ki določa višino sodnih taks pri vrednosti spornega predmeta nad 500.000 EUR.

PREBERI VEČ