3. 11. 2022

Sodišče EU sprejelo široko interpretacijo pojma posebnih kategorij osebnih podatkov

V skladu z interpretacijo Sodišča EU varstvo posebnih kategorij osebnih podatkov velja tudi že v primeru sklepanja na osebne podatke. Upravljavci bodo morali pregledati svoje dejavnosti obdelave in zagotoviti, da je obdelava zakonita tudi v smislu nove interpretacije pojma posebnih kategorij osebnih podatkov.
Preberi več
3. 11. 2022

Razmišljate o podaji soglasja za mediacijo, a vas skrbi, da bo vaš zahtevek zastaral?

V izogib dolgotrajnim sodnim postopkom se v praksi stranke vse bolj poslužujejo alternativnih oblik reševanja sporov. Ena izmed teh je tudi mediacija. Nemalokrat pa se stranke v strahu pred zastaranjem raje kot za mediacijo odločijo za sodni postopek. Ali je ta strah utemeljen, si preberite v nadaljevanju.
Preberi več
3. 11. 2022

Ali se nam obeta konec oglaševanja z oglaševalskimi objekti

Prekomerno oglaševanje že leta bistveno vpliva na podobo slovenskih mest in podeželj. Novi Zakon o urejanju prostora prinaša omejitve na področju oglaševanja, katerih cilj in namen je urediti to tematiko. V nadaljevanju predstavljamo, kakšne so te omejitve in kje bo mogoče oglaševati od leta 2024 dalje, ko se bodo te omejitve pričele uporabljati.
Preberi več
4. 10. 2022

(Ne)doslednost ukrepov novega Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema pri omejevanju »dvoživkarstva« v zdravstvu

Nedavno sprejeti Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema je uvedel plačilo izvedenih zdravstvenih storitev tudi nad rednim obsegom programa zdravstvene dejavnosti. V nadaljevanju predstavljamo, kakšne posledice bo to imelo za izvajalce teh storitev in zdravstvene delavce.
Preberi več
4. 10. 2022

Kaj lahko naredite po organiziranem potovanju, polnem razočaranj?

Obdobje dopustov se počasi končuje, pri čemer se vsa dopustovanja niso končala po pričakovanjih. Vsakomur se je verjetno že kdaj pripetilo, da je po dolgo pričakovanem potovanju naletel na prve težave že pri drugačni namestitvi, kot jo je pričakoval (in tudi plačal), nadalje pa se je razočaranje nadaljevalo pri prvem obroku ali težavah pri lociranju obljubljenega (vendar dejansko neobstoječega) bazena. V nadaljevanju preberite, kakšne so vaše možnosti v primeru »izgube dopusta« zaradi neizpolnitve pričakovanj.
Preberi več
4. 10. 2022

Elektronska prijava nezgode in poškodbe na delu

Z začetkom septembra je bila praviloma ukinjena papirnata prijava nezgod in poškodb pri delu. V nadaljevanju predstavljamo nov elektronski način prijave.
Preberi več
19. 7. 2022

Kako postopati, ko po sklenitvi pogodbe pride do določenih spremenjenih okoliščin, ki otežujejo izpolnitev obveznosti?

Tako v poslovnem kot zasebnem življenju obstaja tveganje, da se bodo po sklenitvi pogodbe spremenile okoliščine glede sklenjene pogodbe, ki bodo poslabšale/izboljšale pogoje za eno izmed pogodbenih strank. V nadaljevanju preverite, katere možnosti imate v takem primeru oziroma kaj storiti.
Preberi več
18. 7. 2022

Vprašljivost uvrstitve sklepa o lokacijski preveritvi med splošne pravne akte

Nov Zakon o urejanju prostora (»ZUreP-3«) je sklep o lokacijski preveritvi izrecno umestil med prostorske izvedbene akte – s tem naj bi odpravil dilemo glede pravne narave tega akta in pravil, ki se uporabljajo v postopku njegovega sprejemanja. Kako lahko sedaj osebe, ki imajo pravni interes za udeležbo, v tem postopku sodelujejo?
Preberi več
18. 7. 2022

Delo od doma po (uradnem) zaključku epidemije

Čeprav je delo od doma v Zakonu o delovnih razmerjih urejeno že od leta 2003, so se številni delavci in delodajalci s to obliko dela prvič srečali šele med epidemijo koronavirusa. Delodajalci so ta ukrep uporabljali z namenom zmanjšanja tveganja okužbe, zaradi izrednih okoliščin pa so imeli možnost, da začasno spremembo kraja opravljanja dela odredijo enostransko. Po zaključku epidemije pa sta stranki dolžni upoštevati zahteve, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.
Preberi več
18. 7. 2022

Lokalne oblasti na Hrvaškem so se lotile lastnikov počitniških prikolic

Imate počitniško prikolico na Hrvaškem? Nekatere lokalne oblasti na Hrvaškem napovedujejo konec nelegalni gradnji in postavitvi počitniških prikolic ter mobilnih hišk na kmetijskih zemljiščih in uvedbo visokih denarnih kazni za nelegalne objekte.
Preberi več