9. 7. 2018

Ustavno sodišče razveljavilo del Zakona o sodnih taksah

Ustavno sodišče je razveljavilo določbo Zakona o sodnih taksah v delu, ki določa višino sodnih taks pri vrednosti spornega predmeta nad 500.000 EUR.
Preberi več
9. 7. 2018

Poletje prinaša večje obveznosti za ponudnike turističnih potovanj

Od 1. julija 2018 se uporablja spremenjeni Zakon o varstvu potrošnikov, ki prinaša novosti na področju organizacije in prodaje turističnih potovanj ter večje obveznosti za ponudnike turističnih potovanj.
Preberi več
9. 7. 2018

Obeta se nova zaščita žvižgačev na ravni EU

Po več škandalih (Cambridge Analytica, Dieselgate ipd.), kjer so pomembno vlogo pri razkrivanju nepravilnosti in nezakonitih ravnanj igrali ravno žvižgači, Evropska komisija s podajo predloga za zaščito žvižgačev na ravni EU stremi k njihovemu varnejšemu statusu in obenem zagotovitvi učinkovitejšega delovanja enotnega trga.
Preberi več
9. 7. 2018

Facebook in skrbniki strani oboževalcev so skupni upravljavci osebnih podatkov

Tako Facebook kot skrbnik strani oboževalcev na Facebook platformi se štejeta za skupna upravljavca osebnih podatkov, kar pomeni, da morata oba spoštovati določbo 26. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov (General Data Protection Rule – GDPR).
Preberi več
9. 7. 2018

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbi o posojilih v švicarskih frankih

Vrhovno sodišče je odločilo, da sklenitev kreditne pogodbe v švicarskih frankih ni nasprotovala prisilnim predpisom, da podlaga posla ni nedopustna ter da ni šlo za oderuški posel.
Preberi več
14. 6. 2018

S Cathay IP na največjo kitajsko konferenco na področju intelektualne lastnine

Na povabilo organizatorja največje konference na področju intelektualne lastnine na Kitajskem IPCOC China 2018 bosta odvetniški pisarni Fabiani, Petrovič, Jeraj, Rejc d.o.o., Ljubljana, in Bradvica Marič Wahl Cesarec d.o.o., Zagreb, predstavili udeležencem svoje znanje in izkušnje na področju komercializacije intelektualne lastnine v Sloveniji in na Hrvaškem.
Preberi več
14. 6. 2018

Se obetajo spremembe garancijskih pogojev?

Ameriška zvezna komisija za trgovino je tri največje proizvajalce računalniških igralnih konzol pozvala, naj popravijo besedila garancijskih listov.
Preberi več
14. 6. 2018

V veljavo stopil Zakon o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb

Dne 27. aprila 2018 je začel veljati Zakon o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb, ki določa, da se z dnem uveljavitve zakona prekinejo vsi pravdni, upravni in izvršilni postopki, v katerih upniki uveljavljajo terjatve zoper družbenike izbrisanih družb na podlagi nekdanje insolvenčne zakonodaje.
Preberi več
14. 6. 2018

Spremembe na področju napotitev

Evropski poslanci so sprejeli spremembe direktive o napotenih delavcih. Cilj sprememb je ohranitev poštene konkurence na trgu dela in zagotovitev večje in boljše zaščite napotenih delavcev.
Preberi več
14. 6. 2018

GDPR teme ostajajo aktualne tudi po 25. maju 2018

Čeprav še ni bil sprejet novi Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) z občutno višjimi globami, to še ne pomeni, da podjetja ne bodo mogla biti kaznovana zaradi nespoštovanja zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.
Preberi več