18. 11. 2019

Uvedba elektronskega bolniškega lista

Od 1. februarja 2020 naprej bodo delodajalci potrdila svojih delavcev o začasni zadržanosti z dela zaradi bolezni (t. i. e-bolniški list) lahko prevzemali zgolj še prek spletnega sistema SPOT (katerega del je tudi eVEM).
Preberi več
18. 11. 2019

Do katerih zdravstvenih podatkov delavca lahko dostopa delodajalec?

Delodajalec po mnenju IPRS za pridobitev zdravstvenih podatkov delavca potrebuje zakonsko podlago, pri čemer lahko dostopa le do tistih podatkov, ki so določeni v zakonu oziroma podzakonskem aktu.
Preberi več
18. 11. 2019

Kaj se skriva za zaostritvijo ukrepov Banke Slovenije na področju kreditiranja prebivalstva?

Banka Slovenije je sprejela Sklep o omejitvah kreditiranja prebivalstva, omejitve pa so stopile v veljavo s 1. novembrom 2019. Cilj tega je preprečevanja čezmerne rasti kreditiranja in čezmernega finančnega vzvoda za področje stanovanjskih posojil.
Preberi več
23. 10. 2019

Novi modeli vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin

Gurs je 1. oktobra 2019 predstavil predloge novih modelov vrednotenja nepremičnin in omogočila dostop do poskusno izračunanih vrednosti nepremičnin.
Preberi več
23. 10. 2019

Kje postaviti mejo pri uporabi modernih tehnologij?

Stališče Evropskega odbora za varstvo podatkov in slovenskega Informacijskega pooblaščenca je jasno – zgolj tehnološka možnost nadzora nad posamezniki še ne pomeni, da je uporaba novih tehnologij (kot so videonadzor, GPS in biometrija) dopustna.
Preberi več
23. 10. 2019

Kam kot potrošnik z vozovnico Adrie Airways?

Težko bi bilo spregledati, da je slovenski letalski prevoznik Adria Airways po neuspeli razrešitvi finančnih težav 2. oktobra 2019 končal v stečaju. Posledično je veliko potrošnikov ostalo brez želenih letov, z ničvrednimi vozovnicami v rokah in vprašanjem, kam naj se obrnejo za povračilo kupnine.
Preberi več
9. 9. 2019

Spremembe na področju plačilnih storitev prek spleta in drugih elektronskih plačil

S 14. septembrom 2019 bodo začele veljati spremembe zakonodaje glede plačilnih storitev, ki bodo vplivale na poslovanje številnih ponudnikov storitev, med drugimi hotelirjev in spletnih trgovcev. Če slednji v procesu spletnih plačil ne bodo vzpostavili ustreznih (strožjih) rešitev za preverjanje istovetnosti plačnika, bo banka plačnika lahko zavrnila plačilo.
Preberi več
9. 9. 2019

Delo Inšpektorata Republike Slovenije za delo v letu 2018

Inšpektorat za delo RS (IRSD) je v letu 2018 opravil približno 13.000 inšpekcijskih pregledov in zaznal skupno več kot 24.000 različnih kršitev, za katere je bilo izrečenih za skupno 3,8 milijonov EUR glob, kar je približno 25 % več kot v letu 2017. IRSD v svojem poročilu ugotavlja, da delodajalci praviloma ponavljajo istovrstne kršitve in da številni delodajalci ne poznajo svojih obveznosti v primeru inšpekcijskega nadzora.
Preberi več
9. 9. 2019

Ali se obetajo spremembe na področju evidentiranja delovnega časa delavcev?

Maja 2019 je Sodišče Evropske Unije (SEU) izdalo sodbo, ki bo morda privedla do strožjih zahtev na področju evidentiranja delovnega časa. Delodajalci si lahko »obetajo« predvsem dolžnost vzpostavitve bolj zanesljivega sistema evidentiranja delovnega časa.
Preberi več
26. 6. 2019

Kakšne so pravice potrošnikov pri spletnem nakupovanju?

Spletni nakupi so dandanes za veliko ljudi postali običajno (dnevno) opravilo, pri katerem zaradi specifike nakupovanja velikokrat pride do raznih zapletov. Zato se je dobro zavedati svojih pravic kot potrošniki in redno spremljati spremembe na tem področju.
Preberi več