26. 6. 2019

Kakšne so pravice potrošnikov pri spletnem nakupovanju?

Spletni nakupi so dandanes za veliko ljudi postali običajno (dnevno) opravilo, pri katerem zaradi specifike nakupovanja velikokrat pride do raznih zapletov. Zato se je dobro zavedati svojih pravic kot potrošniki in redno spremljati spremembe na tem področju.
Preberi več
26. 6. 2019

Celovita prenova registra neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin

Register neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin vsakomur omogoča, da se seznani z (ne)obstojem neposestne zastavne pravice na premičninah, ki se v ta register vpisujejo; predvidena pa je tudi celovita prenova registra, ki bo še poenostavila iskanje in omogočila hitrejše vpise v matično evidenco.
Preberi več
26. 6. 2019

Novela Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

Novela je množično vrednotenje, ki bo lahko v bistvenem spremenilo sedaj veljavne ovrednotene vrednosti nepremičnin, zamaknila na pomlad 2020.
Preberi več
26. 6. 2019

Prost pretok neosebnih podatkov v EU

Začela se je uporabljati Uredba, s katero so odpravljene ovire za prosti pretok neosebnih podatkov v EU.
Preberi več
26. 6. 2019

Naraščajoče potrebe po zaposlovanju tujcev in novosti na tem področju

Vse večji primanjkljaj ustreznih kadrov »sili« delodajalce k vse pogostejšemu zaposlovanju tujcev, med katerimi še vedno prednjačijo državljani nekdanje Jugoslavije. Ker je bilo v zadnjem času na tem področju kar nekaj sprememb in ker je tema vse bolj aktualna, v tem prispevku povzemamo nekaj ključnih informacij za delodajalce.
Preberi več
21. 6. 2019

Ali ste že poskrbeli za ustrezno zaščito poslovnih skrivnosti?

V našem mesečnem glasilu Pravni utrip smo letos že pisali o novem Zakonu o poslovni skrivnosti (ZPosS), ki velja od 20. 4. 2019 dalje. S tem obvestilom pa vam želimo podati še nekaj dodatnih priporočil glede ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti, če želite, da bodo vaše poslovne skrivnosti uživale pravno varstvo po novem zakonu.
Preberi več
22. 5. 2019

Spremembe na področju avtorskih pravic in Direktiva o avtorskih pravicah

Nova Direktiva o avtorskih pravicah na ravni Evropske unije prinaša več novosti, ki naj bi bile nujne zaradi prilagajanja tehnološkemu napredku, vendar so po mnenju strokovnjakov lahko do določene mere precej sporne.
Preberi več
22. 5. 2019

Pravice potnikov v letalskem prometu v Evropski uniji

Bliža se čas poletnih počitnic in s tem čas potovanj, ki se vse pogosteje opravljajo ravno z letalskim prometom. Ker se tudi na počitnicah lahko pripetijo nevšečnosti, vam v tem članku na kratko opisujemo pravice, ki jih imate kot letalski potniki v primeru zamude ali odpovedi poleta oziroma izgubljene prtljage.
Preberi več
22. 5. 2019

Regres za letni dopust 2019: Odgovori na nekatera aktualna vprašanja iz prakse

Da sta maja 2019 začeli veljati noveli ZDoh-2U in ZPIZ-2F, ki sta zmanjšali (oziroma do določene višine celo ukinili) obremenitev regresa za letni dopust z dohodnino in socialnimi prispevki, »čivkajo že vrabci na strehi«. V nadaljevanju članka pa vam podajamo nekaj odgovorov na najaktualnejše dileme, ki so se v zvezi s tem pojavile v praksi.
Preberi več
17. 4. 2019

Ustanovitev Evropskega organa za delo (European Labour Authority)

Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU so 14. marca 2019 dosegli začasni dogovor o predlogu Komisije za ustanovitev evropskega organa za delo.
Preberi več