11. 9. 2015

Obeta se sprejem Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Na področju kolektivnih organizacij, ki v Sloveniji kolektivno upravljajo avtorsko in sorodne pravice, kamor kot najbolj znana sodi SAZAS, se obetajo bistvene novosti. Kot poročajo mediji, Se bliža konec monopola Sazasa? (24ur.com). Poleg SAZAS so obstoječe kolektivne organizacije v Sloveniji še AIPA; IPF; SAZOR in ZAMP.


Do 30. septembra 2015 poteka javna razprava o predlogu Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP), ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.


Novi zakon prinaša dve bistveni novosti. Kot prvo bo po zgledu nekaterih tujih držav tudi v Republiki Sloveniji kolektivno upravljanje predmet posebnega zakona in ne bo več del Zakona o avtorski in sorodni pravici. Kot druga, verjetno najbolj bistvena novost, pa je predlagana odprava (zakonskega) monopola kolektivnih organizacij. Predlog zakona namreč imetniku pravic omogoča, da sam svobodno izbere kolektivno organizacijo, ki bo upravljala z njegovimi avtorskimi in sorodnimi pravicami.


Kolektivne organizacije bodo imele leto dni časa za prilagoditev svojega poslovanja, v praksi pa lahko pričakujemo veliko zapletov pri implementaciji zakona, saj je bilo že do zdaj na področju kolektivnega upravljanja v Republiki Sloveniji v praksi veliko težav in nejasnosti. 

<< Nazaj na seznam