19. 1. 2016

Afera Volkswagen Dieselgate ali kaj lahko storijo lastniki avtomobilov z napako?

Predstavniki Volkswagna so nedavno predstavili rešitev za popravilo sporne programske opreme, za doseganje boljših rezultatov na okoljskih testih, pri dizelskih motorjih znamke Volkswagen, Seat in Škoda, in sicer pri motorjih (s prostornino) 1.6 in 2.0 (litra). Rešitev za motorje 1.4 in 1.2 naj bi sledila januarja 2016.


Za avtomobile z motorjem 2.0 in 1.6 naj bi zadostovala zgolj posodobitev programske opreme v avtomobilu. Pri avtomobilih z motorjem 1.6 bo treba dodatno namestiti še pretočnik izpustov (t. i. flow transformer), ki bo stabiliziral pretok zraka in omogočil natančnejše meritve izpustov. Volkswagen je s tem našel enostavno in kupcem prijazno rešitev za popravilo z napako obremenjenih avtomobilov, saj naj bi popravilo avtomobila z motorjem 2.0 trajalo pol ure, popravilo avtomobila z motorjem 1.6 pa eno uro. Za zdaj pa še ni mogoče napovedati, ali bodo tovrstna popravila na motorjih zadostovala za omejitev onesnaževanja skladno z zakonodajo in na način, ki ne bi posegal v moč motorja, porabo goriva ali zmogljivost avtomobila.


Ne glede na navedeno Volkswagen zagotavlja, da so avtomobili povsem varni in se jih lahko normalno uporablja.


Lastnike spornih avtomobilov pozivajo k temu, da na spletni strani http://www.volkswagen.de/info preverijo, ali je njihov avtomobil obremenjen z napako (sporno programsko opremo). V kolikor je, naj lastniki o napaki v čim krajšem možnem času obvestijo svojega prodajalca spornega avtomobila, napako opišejo ter prodajalcu dajo možnost, da vozilo pregleda ter ustrezno popravi.
<< Nazaj na seznam