10. 5. 2016

Evropski parlament potrdil reformo varstva osebnih podatkov v EU

Evropski parlament je 14. aprila 2016 v drugem branju potrdil zakonodajni sveženj, ki na novo ureja varstvo osebnih podatkov v EU.

Kot smo poročali v prejšnji številki, je Evropska komisija že pred leti pripravila predlog nove Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov ter Direktive o varstvu podatkov za policijske organe in organe kazenskega pravosodja.

Nova ureditev varstva osebnih podatkov je bila dokončno potrjena s strani Evropskega parlamenta 14. aprila 2016 in bo začela veljati 20 dni po objavi v Uradnem listu EU (tj. 20. 5. 2016), pri čemer bo Splošna uredba o varstvu podatkov 2016/679 začela veljati čez dve leti, države članice pa bodo imele prav tako dve leti časa za implementacijo določb direktive 2016/680 v svoje nacionalne pravne sisteme.

Splošna uredba prinaša številne nove obveznosti za upravljavce osebnih podatkov z grožnjo globe tudi do 4 % skupnega svetovnega letnega prometa podjetja v preteklem proračunskem letu. Določbe direktive pa zagotavljajo, da bodo podatki žrtev, prič in osumljencev kaznivih dejanj v okviru kazenske preiskave ali ukrepov kazenskega pregona ustrezno varovani. Harmonizacija nacionalnih pravnic sistemov bo olajšala tudi čezmejno sodelovanje policije in tožilstva za bolj učinkovit boj proti kriminalu in terorizmu v Evropi.

Poleg reforme varstva osebnih podatkov so evropski poslanci sprejeli še Direktivo o zbiranju osebnih podatkov letalskih potnikov (PNR) 2016/681, ki omogoča večji nadzor nad osebnimi podatki letalskih potnikov, ki potujejo med EU in tretjimi državami.

<< Nazaj na seznam