10. 5. 2016

Led Zeppelin na sodišču: pesem Stairway to Heaven naj bi bila plagiat

Začetek pesmi »Stairway to Heaven« skupine Led Zeppelin naj bi bil ukraden iz pesmi »Taurus« skupine Spirit.

V Združenih državah Amerike (ZDA) je Michael Skidmore zoper kitarista skupine Led Zeppelin Jimmyja Pagea in glavnega pevca skupine Led Zeppelin Roberta Planta vložil tožbo v imenu pokojnega Randyja Wolfa, kitarista skupine Spirit in avtorja številnih pesmi. V tožbi tožnik navaja, da je bil začetek pesmi »Stairway to Heaven« ukraden iz pesmi »Taurus« skupine Spirit, ki jo je napisal Randy Wolfe.

Jimmy Page, kitarist skupine Led Zeppelin, naj bi navdih za pesem »Stairway to Heaven« dobil v letih 1968 in 1969, ko je imel turnejo s skupino Spirit. Danes je pesem ena najbolj znanih in najbolje prodajanih rock pesmi v zgodovini, očita pa se, da gre za kopijo dela pesmi, ki jo je na turneji igrala skupina Spirit. Robert Plant in Jimmy Page se sicer v postopku branita z navedbami, da je progresija akordov, ki je bila uporabljena v njuni pesmi že tako razširjena in množično uporabljena, da ne more biti zaščitena pred plagiatorstvom.

Gary Klausner, zvezni sodnik v Združenih državah Amerike, ob tem v svojem 20-stranskem mnenju zatrjuje: »Res je, da je ta 4-akordna progresija zelo razširjena, ampak tu so podobnosti tudi v sami strukturi. Ostane torej le še subjektivna ocena podobnosti dveh del.«

Skupina Led Zeppelin je bila sicer tarča kritik o plagiatorstvu že v preteklosti, zaradi česar mora drugim avtorjem pesmi, ki so bile predmet plagiatorstva, plačevati večje vsote odškodnine, in sicer za pesmi »Whole Lotta Love«, »Boogie with Stu« ter druge. K svojim mnogim pesmim je skupina Led Zeppelin morala dodati tudi imena drugih avtorjev in njihove zasluge. Prihodnost pesmi »Stairway to Heaven« pa je sedaj prepuščena odločitvi zveznih sodnikov v ZDA.

 
<< Nazaj na seznam