14. 10. 2016

Kdo podeduje Facebook račun?

V primeru smrti uporabnika spletnih računov zahteve svojcev uporabnika do njegovih fotografij in zasebnih sporočil največkrat naletijo na zavrnilne odgovore.

Uporaba spletnih platform, kot sta Facebook ali Google, narekuje tudi obravnavo (čedalje bolj aktualne) problematike dostopa do osebnih podatkov na spletnih računih v primeru smrti imetnika računa. Upravljavci spletnih računov namreč tudi v primeru smrti imetnika računa, sklicujoč se na ameriško zakonodajo, svojcem ne dovolijo dostopa do osebnih podatkov pokojnika (kamor sodijo predvsem osebna sporočila, fotografije in finančni podatki). V dobi digitalizacije so časi, ko smo do fotografij umrlih svojcev lahko dostopali le z odprtjem starih škatel na podstrešju, očitno mimo. 

Kako je torej možno dostopati do fotografij (in drugih podatkov) umrlih svojcev?

Najbolj enostavna možnost je, da oseba že za časa življenja določi mesto hrambe svojih spletnih gesel (navedeno omogočajo tudi različne aplikacije, s katerimi se določi avtomatski prenos gesel na upravičence). Omogočanje dostopa svojcem do določenih podatkov računa je možno urediti tudi neposredno pri posameznih ponudnikih (npr. pri Facebooku z določitvijo stika za upravljanje zapuščine), vendar pri tem običajno ni možno vnaprej dovoliti dostopa do celotne vsebine računa.
 

Za dostop do vseh spletnih podatkov umrlih svojcev je pri večini ponudnikov treba podati zahtevo na posebnem obrazcu, ki mu je treba predložiti uradno dokazilo o smrti pokojnega in svojo zahtevo za razkritje podatkov utemeljiti. Spletni ponudniki za razkritje osebnih podatkov večinoma zahtevajo neposredno in izrecno dovoljenje uporabnika računa. Ker svojci običajno takega dovoljenja nimajo, je v praksi dostop do osebnih podatkov na spletnih računih mogoč le s sklepi oziroma odredbami sodišča.

Aktualna sodna praksa je trenutno sicer omejena na ameriška sodišča. A ker se bomo s tovrstnimi problemi srečali tudi v Sloveniji, bi bilo treba razmisliti, ali ne bi v sklepe o dedovanju, poleg navedb številk tekočih računov in številk šasij osebnih avtomobilov (ki jih običajno navajamo ravno zaradi formalnosti povezanimi s prenosi), začeli vnašati tudi spletne račune pokojnih.


<< Nazaj na seznam