16. 1. 2017

Reforme EU na področju avtorskih pravic: vpliv na Youtube in Facebook

Nove reforme na področju zaščite avtorske pravice bi YouTubu, Facebooku in drugim internetnim platformam nalagale večje obveznosti pri preprečevanju piratstva. 

Evropska komisija je nedavno na podlagi triletne raziskave z namenom posodobitve zakonodaje o zaščiti avtorskih pravic v digitalni dobi predlagala številne reforme na področju zaščite avtorskih pravic. Predlagane spremembe bi od internetnih podjetij zahtevale, da delujejo proaktivno ter redno preverjajo, ali je vsebina, ki jo gostijo na svojih spletnih portalih, avtorsko zaščitena. Namen reform je preprečitev/zmanjšanje piratstva in povečanje možnosti glasbenih družb in ponudnikov novic za uveljavljanje nadomestila nasproti internetnim platformam v primeru kršitve avtorskih pravic.

Predlagane reforme bi imele največji vpliv na internetna podjetja, kot so YouTube, Facebook in ostala podjetja, ki na svojih internetnih platformah aktivno promovirajo in ponujajo spletne (video) vsebine ter omogočajo uporabnikom nalaganje svojih (video) vsebin na te platforme. Tovrstna podjetja sedaj vsebine, ki so zaščitene z avtorskimi pravicami, odstranjujejo zgolj takrat, ko s strani imetnika take pravice ali s strani drugih dobijo obvestilo o tovrstni kršitvi. S predlaganimi spremembami pa bi se takim podjetjem naložile dodatne obveznosti, in sicer, da redno in aktivno preverjajo, ali je vsebina zaščitena z avtorsko pravico.

Če bodo navedene reforme sprejete, bodo imetnikom avtorskih pravic objavljenih vsebin v primerjavi s podjetji, ki vodijo tovrstne spletne platforme, omogočile boljšo in hitrejšo obrambo pred sodišči. Trenutno so predlagane reforme še v postopku pogajanja – med založbami in časopisnimi založniki, ki sprejetje reform podpirajo, ter tehnološkimi podjetji na drugi strani.

<< Nazaj na seznam