20. 2. 2017

Ali kupec lahko zahteva znižanje pogodbene cene od prodajalca le prek sodišča?

Vrhovno sodišče RS je v sodbi opr. št. II Ips 288/2014 z dne 5. 5. 2016 potrdilo nedavno izoblikovano sodno prakso, da lahko kupec v primeru napak na kupljeni stvari zahtevek na znižanje kupnine uveljavlja le prek sodišča.
Preberi več
20. 2. 2017

Odškodninski zahtevki pri padcih »Pazi, drsi!«

Za padce na mokrih in spolzkih tleh ni vedno odgovoren lastnik objekta, saj mora biti škoda posledica njegovega ravnanja/opustitve (tj. protipravnosti), kriterij za ugotavljanje pa je dolžna skrbnost, ki je povezana z malomarnostjo lastnika.
Preberi več
20. 2. 2017

Sprememba dohodninske lestvice in druge davčne spremembe v letu 2017

Tudi v davčnem letu 2017 se nam obeta kopica novosti na področju obdavčitve fizičnih in pravnih oseb. Od 1. 1. 2017 dalje se spreminja lestvica za odmero dohodnine, povečuje se dohodninski prag za upravičenost do višje splošne davčne olajšave ter uvaja posebna davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost. Splošna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb bo višja.
Preberi več
20. 2. 2017

Zadeva Playboy: Kdaj lahko povezave na piratsko vsebino štejemo za nezakonite?

Sodišče Evropske unije je z nedavno odločitvijo spremenilo prakso glede ugotavljanja, ali se lahko povezave na spletni strani, ki zgolj napotujejo na piratsko vsebino, štejejo za nezakonite.
Preberi več
20. 2. 2017

Bodo Uber, Airbnb in ostale ponudnike sodelovalnega gospodarstva zavezovala strožja pravila delovanja?

Sodišče Evropske unije obravnava novo zadevo, povezano s podjetjem Uber, ki bi lahko imela velik vpliv na podjetja, ki se ukvarjajo z izmenjavo storitev prek digitalnih platform, saj bi zanje lahko veljala strožja pravila kot sedaj.
Preberi več