20. 2. 2017

Bodo Uber, Airbnb in ostale ponudnike sodelovalnega gospodarstva zavezovala strožja pravila delovanja?

Vodilno taksi podjetje iz Barcelone Asociacion Profesional Elite Taxi (APET) je že leta 2014 na špansko sodišče vložilo tožbo zoper podjetje Uber, v kateri je navajalo, da se Uber skuša izogniti predpisom, ki sicer zavezujejo ostale, na trgu že uveljavljene konkurente, kot je na primer APET. Enako smiselno kot ugovarjajo Uberjevi nasprotniki drugod po EU, APET navaja, da podjetja Uber ne zavezujejo enaki strogi varnostni predpisi oziroma stroga lokalna pravila glede pridobivanja licenc, ki sicer zavezujejo taksi družbe in druge družbe, ki se ukvarjajo s prevozništvom, s čimer so kršena španska pravila o konkurenci.


Novembra 2016 je špansko sodišče na Sodišče Evropske unije (SEU) naslovilo predhodno vprašanje, in sicer ali se podjetje Uber v Španiji uvršča med prevozniška podjetja ali ga je treba šteti zgolj kot digitalno platformo. Vprašanje je pomembno zato, ker skladno s pravom EU za prevozniška podjetja veljajo strožja pravila in določene omejitve, ki pa ne smejo biti podane tudi za digitalne platforme. Z odgovorom na zgornje vprašanje bo mogoče ugotoviti tudi, ali Uber krši predpise o konkurenci.


Evropska komisija je svoje mnenje v predmetni zadevi že podala, četudi je bil primer šele nedavno predložen pred SEU, in sicer je komisija zavzela stališče, da je podjetje Uber v Španiji (UberPOP) mešanica med digitalno platformo in prevozniškim podjetjem. Stališče komisije bi lahko vplivalo tudi na kasnejšo odločitev SEU, ki pa bo znana šele v drugi polovici leta 2017.


Zaenkrat ima podjetje Uber pri prodoru na trg EU več težav, kot jih je bilo pričakovati, saj se na tem območju sooča z več spori, tako konkurenčnimi, kot delovnimi (o čemer smo že pisali ) in drugimi. Odločitev SEU v predmetni zadevi pa bi lahko vplivala tudi na delovanje ostalih podjetij, ki se ukvarjajo z izmenjavo storitev prek digitalnih platform, kot so Airbnb, Sidecar, FlipKey in drugih, saj bi bila podvržena strožjim pravilom.

<< Nazaj na seznam