18. 12. 2018

ESČP podal dokončno odločitev v zadevi Lekić

Spomnimo – v junijski številki Pravnega utripa smo pisali o uveljavitvi Zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb (ZPPDID), ki določa, da se z dnem uveljavitve zakona prekinejo vsi pravdni, upravni in izvršilni postopki, v katerih upniki uveljavljajo terjatve zoper družbenike izbrisanih družb na podlagi nekdanje insolvenčne zakonodaje. Šlo je za zakonodajo, na podlagi katere so družbeniki postali odgovorni za dolgove izbrisane družbe (celoten prispevek je dostopen tukaj). 


Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je s sodbo z dne 11. decembra 2018 odločil, da Slovenija ni kršila pravice g. Lekića do zasebne lastnine s tem, ko je njegovo družbo L.E. izbrisala brez predhodne likvidacije ter s tem ko je g. Lekić (kot aktivni družbenik) postal osebno odgovoren za dolgove izbrisane družbe. Sodišče je pojasnilo, da je imel izbris legitimen namen in da glede na okoliščine primera (tj. tudi to, da je bil g. Lekić aktivni družbenik podjetja) ni predstavljal pretiranega individualnega bremena za pritožnika.


Sodba v zadevi Lekić je sedaj dokončna, prekinjeni postopki zoper družbenike izbrisanih družb pa se bodo nadaljevali. Pritožbe ostalih pritožnikov, ki se na sodišču v Strasbourgu pritožujejo zaradi izbrisa podjetij, Sloveniji še niso bile vročene, zato je možno, da bo sodišče v drugih primerih (predvsem neaktivnih družbenikov) lahko podalo tudi drugačno odločitev.

<< Nazaj na seznam