26. 6. 2019

Novela Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

Pred več kot petimi leti je Ustavno sodišče razveljavilo Zakon o davku na nepremičnine (ZDavNepr), ki je želel na novo določiti vrednotenje nepremičnin, po katerem bi se lastnikom odmeril davek na nepremičnine. Ustavno sodišče je tedaj odločilo, da v ZDavNepr niso bili opredeljeni niti modeli niti elementi, ki določajo model vrednotenja.

Konec decembra 2017 je Državni zbor sprejel Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1), ki naj bi odpravil pomanjkljivosti glede opredelitve sistema vrednotenja, ki bi ga bilo nato mogoče uporabiti tudi pri obdavčevanju nepremičnin. Cilj ZMVN-1 je ugotoviti vrednosti nepremičnin, ki bodo čim boljši približek realnim tržnim vrednostim, kar bi se doseglo z novimi modeli vrednotenja za posamezne vrste nepremičnin. Ti modeli ob sprejetju ZMVN-1 še niso bili določeni, čeprav so bistveni za vrednotenje nepremičnin.

Z zadnjo novelo ZMVN-1A se je rok za uveljavitev novih modelov vrednotenja nepremičnin in posledično izvedbo novega cikla vrednotenja nepremičnin prestavil z 31. julija 2019 na 31. marec 2020

Navedeno pomeni, da bodo vsi lastniki nepremičnin obvestila o novih vrednostih prejeli najprej aprila 2020, realneje pa šele konec leta 2020 ali v začetku 2021. Do takrat niti ni realno pričakovati sprejetja ZDavNepr, ki bi določil plačilo davka na nepremičnine.

Avtor: Matevž Klobučar, odvetniški kandidat

<< Nazaj na seznam