23. 10. 2019

Kam kot potrošnik z vozovnico Adrie Airways?

Ob tem velja izpostaviti, da rešitve, ki so že bile predstavljene v medijih (npr. nasveti Zveze potrošnikov Slovenije, informacije z informacijskega portala gov.si) v praksi največkrat niso hitre niti zanesljive, zahtevajo pa tudi angažma potrošnika in so običajno povezane še z dodatnimi stroški.

1. Pri uveljavljanju svojih zahtevkov najmanj težav lahko pričakuje potrošnik, ki ima sklenjeno zavarovanje odpovedi leta pri kakšni od zavarovalnih družb. Pozoren mora biti predvsem na splošne pogoje takšnih zavarovanj, saj so lahko do potrošnika tudi dokaj strogi.

2. Tudi če potrošnik nima sklenjenega zavarovanja, lahko poskusi uveljavljati nadomestni polet, če je vozovnico kupil pri partnerski družbi, ki ima deljen let z Adrio.

3. Če je potrošnik opravil nakup letalske vozovnice v okviru paketnega aranžmaja prek turistične agencije, se lahko s svojim zahtevkom obrne tudi direktno na to agencijo, saj ta odgovarja za izvedbo potovanja. Če je let že zamudil (in s tem tudi potovanje), lahko terja tudi odškodnino. Če na let še čaka (in čaka zaman, to je sedaj že jasno), se bo lahko agencija potrudila, da mu najde nadomestno rešitev.

4. Dokaj enostaven način sanacije težave potrošnika je lahko tudi uveljavljanje finančne reklamacije pri svoji banki, če je bila vozovnica kupljena s kreditno kartico (tudi ko gre za tujo banko), saj nekatere banke v okviru svojih storitev takšne rizike tudi zavarujejo. Vsaka banka določa svoj postopek uveljavljanja reklamacije, ker storitev ni bila oziroma ne bo izvedena, na kar velja posebej paziti. (Npr. neka večja slovenska banka je na svoji spletni strani objavila, da se mora stranka predhodno obrniti na prodajno mesto; šele, če se s prodajnim mestom potrošnik ne more dogovoriti ali odgovora ne prejme v razumnem roku, se lahko s svojim zahtevkom obrne na banko.) Za finančno reklamacijo je navadno določen tudi rok, in sicer 120 dni od predvidenega prejema storitve oziroma od datuma leta. 

Na splošno za vsakršno uveljavljanje zahtevkov velja, da naj oškodovanci v zahtevku za vračilo plačanega zneska navedejo čim več podatkov, ki dokazujejo, da let dejansko ni bil/ne bo izveden (npr. datum leta, destinacijo, številko leta, pisno komunikacijo s prodajnim mestom, POS potrdilo). Glede na to, da je potrošnikom oteženo pridobivanje potrdil o odpovedanih letih, je specifično za primer uveljavljanja finančnih reklamacij Tržni inšpektorat Združenju bank Slovenije predlagal, naj se začetek stečajnega postopka šteje za dokazilo o odpovedi letov. Če banka zavrne zahtevek za povračilo plačanega zneska, se lahko potrošnik obrne tudi na Združenje bank Slovenije. 

5. Poleg že naštetih je zadnja in (za oškodovanega potrošnika) najbrž najmanj ugodna možnost prijava terjatve v stečajnem postopku, pri kateri je glede na finančno stanje Adrie vprašanje, v kolikšnem delu in kdaj bo potrošnik dejansko poplačan. 

Avtorja: Tina Marciuš Ravnikar, odvetniška pripravnica                     
              Luka Fabiani, partner
<< Nazaj na seznam