20. 11. 2021

V Avstriji se obeta nova pravnoorganizacijska oblika gospodarske družbe – kaj je Austrian Limited?

Avstrija razmišlja o uvedbi nove pravnoorganizacijske oblike, t. i. Austrian Limited, namenjena predvsem start-up podjetjem. Ali bi lahko o čem podobnem razmišljali tudi v Sloveniji?
Preberi več
20. 11. 2021

Odsvojitev nepremičnine s pogodbo o preužitku se ne šteje za obdavčljivo odsvojitev kapitala

Vrhovno sodišče RS je nedavno ugodilo reviziji in je z razlago Zakona o dohodnini med neobdavčljive odsvojitve kapitala – poleg odsvojitve na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju – štelo tudi odsvojitev na podlagi pogodbe o preužitku.
Preberi več
20. 11. 2021

(Ne)diskriminatorni pogoji za izplačilo plačila za poslovno uspešnost

Konec leta je čas, ko se številni delodajalci odločajo za izplačilo plačila za poslovno uspešnost (t. i. »božičnice«) svojim zaposlenim. Ali se lahko delodajalec prosto odloča, kateri delavci so si jo »zaslužili«?
Preberi več
20. 11. 2021

Agencija za varstvo konkurence izdala odločbo v enem najdlje trajajočih postopkov

Javna agencija za varstvo konkurence RS (AVK) je konec oktobra po osmih letih zaključila postopek, v katerem je odločala, ali je lastništvo športnih programov Sport Klub s strani skupine, ki hkrati zagotavlja tudi storitve televizije, skladno s pravili konkurence.
Preberi več
11. 11. 2021

Začasno spremenjen način poslovanja sodišč

Vrhovno sodišče je na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Ur. l. RS, št. 174/21) izdalo Odredbo o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, s katero je določilo način poslovanja sodišč za obdobje od 9. novembra 2021 do vključno 31. decembra 2021.
Preberi več