11. 11. 2021

Začasno spremenjen način poslovanja sodišč

Vrhovno sodišče je na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Ur. l. RS, št. 174/21) izdalo Odredbo o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, s katero je določilo način poslovanja sodišč za obdobje od 9. novembra 2021 do vključno 31. decembra 2021.

Uvajajo se vstopne točke v sodno stavbo za stranke, pooblaščence in druge uporabnike ter posebna vstopna točka za sodnike in sodno osebje (kjer je to objektivno mogoče). Za vstop v prostore sodišča je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (razen za osebe, ki so mlajše od 12 let), kar se ustrezno preverja pri vstopnih točkah. Če pogoj PCT ni izpolnjen, se vstop v sodno stavbo zavrne, kar ima lahko v posameznem primeru tudi negativne procesne posledice za vabljene udeležence sodnih postopkov. Odredba določa tudi obvezno uporabo bodisi kirurške zaščitne maske bodisi maske tipa FFP2. 

Naroki, seje in zaslišanja se nemoteno izvajajo naprej, pri čemer se lahko, če so za to izpolnjeni ostali procesni pogoji, izvedejo tudi videokonferenčno. Stranke, pooblaščenci in druge nevabljene osebe lahko v prostore sodišča vstopijo le v času uradnih ur, pri čemer se je treba predhodno dogovoriti za termin. Tudi v tem primeru velja, da morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

Odredba daje tudi podlago sodniku oziroma predsedniku senata, da za preprečitev ponovnih izbruhov in širjenja okužb s COVID-19 začasno omeji javnost celotne ali dela glavne obravnave oziroma v ta namen določi druge primerne ukrepe.
<< Nazaj na seznam