30. 5. 2023

Bo popravilo kmalu obvezno?

Dandanes stremimo k ohranjanju narave in zmanjševanju proizvedenih odpadkov, pri čemer pa se zdi, da se določene izdelke namesto popravila raje zamenja za nove. Posledično se je Evropska unija z zakonodajo začela usmerjati tudi na področje spodbujanja zmanjšanja nepotrebnih odpadkov iz naslova »pokvarjenega« blaga. V nadaljevanju preverite, kaj bi to lahko pomenilo za vas kot potrošnike ali ponudnike.
Preberi več
30. 5. 2023

Uvedba prepovedi dvojne kakovosti blaga

Ali ste pozorni na to, kje kupujete svoj priljubljeni namaz? Ali se okus vaše najljubše čokolade razlikuje glede na to, kje jo kupite? Ste kdaj opazili, da se je v enaki embalaži skrival izdelek različne kakovosti? Odslej boste lahko izdelek z enako nalepko uživali tudi v enaki kakovosti, ne glede na to, kje ga kupite.
Preberi več
30. 5. 2023

Direktiva glede poročanja podjetij o trajnostnosti

S ciljem, da bi gospodarsko poslovanje postalo trajnostno, ter z namenom uveljavitve evropskega zelenega dogovora je Evropska komisija pripravila Direktivo glede poročanja podjetij o trajnostnosti. Direktiva je konec novembra 2022 dobila odobritev s strani Evropskega parlamenta ter Sveta Evropske unije in je s 5. januarjem letos stopila v veljavo. Direktiva prinaša kopico novih obveznosti, zato se morajo podjetja, ki so po direktivi opredeljena kot zavezanci za poročanje, čimprej začeti pripravljati na izpolnjevanje te obveznosti. V nadaljevanju izpostavljamo nekatere pomembnejše posledice direktive in predstavljamo izbrane novosti, ki jih direktiva prinaša za podjetja.
Preberi več